Над 100 кюстендилци и гости на града уважиха откриването на изложбата от творби, от колекцията на почетния гражданин на Кюстендил, зам.- министъра на здравеопазването, уролога проф. Чавдар Славов. Сред тях зам.- председателят на НС Мая Манолова, депутатът Кирил Калфин, областният управител Иван Каракашки, кметът Петър Паунов, председателят на ОС Иван Андонов, зам.- кметът Виктор Янев, изп.- директор на кюстендилската болница д- р Александър Величков и др.

photo_verybig_1255754

„Доктор, хирург, колекционер и дарител, почетен гражданин, завеждащ клиника, автор на научни трудове, монографии и учебници, интелектуалец и родолюбец. Всичко това е валидно на проф. Чавдар Славов. Впечатлен бях от видяното в Софийска градска галерия и си пожелах да покажем тази изложба пред кюстендилска публика, и се радвам, че отговора от проф. Славов бе положителен. По негови думи- скромната колекция се оказа изчерпателно познание и изследване в българската графика и рисунка. Тук могат да се видят творби от зараждането на българската графика до наши съвременници. Впечатляващи рисунки излезли из под ръцете на известни живописци и скулптори”, каза на откриването директорът на ХГ „Владимир Димитров- Майстора” Валентин Господинов.

path_139256

Акад. проф. Румен Скорчев е селектирал експозицията. Той също поздрави проф. Славов. Свилен Блажев е помогнал в процеса на аранжирането на изложбата. Генчо Яновски рецитира стихотворение, което е написал за проф. Славов, докато е лежал в болницата, след успешна операция, извършена от специалиста и екипа му. Стиховете са писани на бланки за изследвания на кръвната картина.

path_139260

Председателят на ОС Иван Андонов връчи на проф. Чавдар Славов плакета за почетен гражданин на град Кюстендил. Подарък за професора имаше и областният управител Иван Каракашки. Той се пошегува, че ще проучи законовата възможност да има почетен гражданин на областта и ако това е възможно, този приз първи ще получи проф. Чавдар Славов.

„Безкрайно благодаря на Кюстендил и неговите хора, за човечността и таланта, който притежават хората живеещи в този район. Имах идеята да свържа медицинската наука с изкуството. Ще цитирам акад. Румен Цанев, който казва риторично: „Какво е науката, какво е изкуството? Едното е мисъл, а другото чувство. Едното е истина за нашата вселена, а другото- истина в душата родена”. Радвам се, че тук са и моите колеги от областната болница, най- тачените представител и на нашия град и считам, че това е празник не за мен, а за нашия град. Празник на добротата и човещината. Тази изложба е посветена на кандидатурата на София и Кюстендил, обединена за културна столица на Европа 2019 г. и пожелавам това да се случи”, каза пред публиката проф. Славов.

Влади Владимиров, Дарик радио Кюстендил