От 1 септември 2015 г., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил почитателите на съвременната българска живопис ще могат да разгледат една изложба със заглавие „ИЗКУСТВО ОТ ЦЕНТЪРА“.
Това е проект на габровската художествена галерия „Христо Цокев“, стартирал през 2013 г. и има за цел да представи съвременните габровски художници. Експозицията включва 60 платна, с размер 50/60, и това не е случайно: 50 са годините на галерията, а 60 са платната в изложбата. Участници в проекта са 30 автора, използващи различни техники и маниер в живописта.
„Предизвикателството, пред което бяхме изправени, е да вкараме 30 различни автора в един формат“, коментира Евгени Недев – директор на ХГ „Христо Цокев“.
Изложбата досега е представяна в Румъния, в градовете – Търгу Жиу, Крайова, Куртя де Аржеш и в България – Добрич, Ловеч и Плевен.
„Всеки град, галерия и публика имат своя атмосфера и стил. Вълнуващо е да преоткриваш един и същи автор по различен начин. Да научаваш по нещо различно за творбата, поглеждайки я през погледа на различни и колоритни посетители, носещи своята емоция и усет.“, споделя Нели Недева, ръководител на проекта.
Изложбата носи разнолик характер и богато съдържание. Има творби, които предизвикват покана и усилия за размисъл и аналитичен, пълен с въображение и фантазия ум и поглед.
Творбите въплъщават в себе си основните характеристики на габровската душевност. Те са – широки, пълни с обич, свободен дух и светлина, с показ на талантливи автори, със свой собствен неподправен маниер.