Традиционната изложба „Кюстендилска пролет” ще бъде открита на 18 март 2016 г., от 17.30 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

За поредна година творците от „града на художниците” ознаменуват настъпването на пролетта с най-новата си обща изложба – живопис, скулптура и графика. Компетентно жури в състав: доц. Цветослав Христов, Любомир Савинов и Светла Александрова, извърши селекция на творбите и направи препоръка за присъждане на отличия за убедително авторско представяне на шестима от участниците.

Експозицията включва 69 творби от 42 автори. Представени са както вече утвърдени имена, така и млади таланти от Кюстендилската изобразителна школа.

Традицията продължава и до днес, като от 1978 г. до 1993 г. е била със статут на национална изложба. Тематиката ѝ сама по себе си определя нейния поетичен облик. И както пролетта е своеобразен символ на едно ново начало, така и „Кюстендилска пролет” като част от традиционните пролетни празници на града поставя началото на празника и обновлението.