1781793_780632982019721_2042969361762736231_o
Проф. Марио Хосен
Известният със своето майсторство, виртуозност и харизматично присъствие на сцената проф. Марио Хосен е роден през 1971 г. в Пловдив. Дебюта си като солист на оркестър прави, още когато е на осем години. По-късно завършва Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), а след това специализира в Парижката консерватория (Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris) с отпусната стипендия от Австрийското министерство на образованието. Вероятно благодарение и на опита, почерпен от контакта с бележити педагози и солисти като проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле и Дарина Данкова, цигуларят успява да развие таланта си и днес съвсем заслужено го наричат “българския Паганини”.
Като солист с международна репутация музикантът е концертирал с множество прочути оркестри, сред които са Английски камерен оркестър, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Брукнер оркестър Линц, Оркестър на Миланската скала, Софийска филхармония, Мексикански държавен симфоничен оркестър.
През годините динамичната концертна дейност на Хосен го отвежда в САЩ, Австрия, Швейцария, Испания, Канада, Мексико, Китай, Русия и Япония. Свири и записва съвместно с известни музиканти като проф. Милена Моллова, Адриан Йотикер, Владимир Федосеев, Бруно Канино, Филип Бернолд, Антон Никулеску, Владимир Кираджиев, Израел Инон, Борислав Иванов, Жан-Бернар Помие, Волфганг Клос и др.
Марио Хосен е основател на Академичен оркестър „Орфеус”, Les Orpheistes Festival Orchestra, а също така е артистичен директор на Международната музикална академия „Орфеус” (Виена – Цюрих – София) и почетен професор по цигулка на Нов български университет.
Виртуозът музицира с редица бележити съвременни композитори, между които са проф. Райнер Бишоф, Валтер Баер, Георги Арнаудов, Алесандро Солбиати, Томас Марко. Проф. Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му от Австрийската национална банка.

10991459_780637078685978_4201407995765452872_o
Проф. Луиза Селло
„Посланикът на италианската музика и култура” проф. Луиза Селло е една от най-впечатляващите личности в съвременното изкуство – изтънчен флейтист и един от най-аплодираните представители на класическата музика.
Селло получава диплома по флейта в консерваторията в Удине (Италия), а след това учи в Академия „Киджана” в Сиена (Италия) при Северино Гацелони и в Международната академия в Ница (Франция) с Ален Марион. Участник е в майсторски класове на Конрад Клем, Камбурзано и Джеймс Галуей Раймон Гийо. В дейностите си тя получава подкрепата на Италианското министерство на външните работи и Министерството на културата. Колкото до качествата й на музикант – с право е определяна като „единствения артист с изключителна адаптивност и пленителен чар, който е способен да докосне душата на всеки слушател, оставяйки след себе си незабравима емоция”.
Благодарение на забележителния си начин на изразяване и музикален усет, тя бързо навлиза в концертната кариера. Изявява се като камерен музикант и солист в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Русия и азиатските страни. Луиза Селло гостува като солист на редица оркестри (Виенски симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Маями, Камерен оркестър Залцбург и др.).
Талантливата флейтистка продължава да се радва на богат концертен календар, като през последните сезони има редовни участия в Средния запад, а също така в Италия, Шотландия, Тайланд и Китай. Работи в оркестъра на Миланската скала, под ръководството на маестро Рикардо Мути. Същевременно музицира с бележити имена като Бруно Канино, Алирио Диас, Тревър Пинок, Нов италиански квартет, Йес трио Виена.
Освен че работи като гостуващ професор в Музикалния университет във Виена, тя преподава флейта и в Консерватория „Джузепе Тартини” в Триест. Получава покани да води майсторски класове в консерваториите в Кьолн, Москва, Мадрид, Маями, Талин, Загреб, Пекин, Шанхай и Буенос Айрес. От 1997 г. е преподавател в Лятната музикална академия „Св. Паул” в Лавантал (Австрия). Тези си задължения успешно съчетава и с ролята на артистичен директор на италианската асоциация „Приятели на музиката”, като междувременно печели и много литературни награди за поезия и е автор на есета, посветени на връзката между музиката и литературата.
Прави записи за Stradivarius – една от най-известните компании в Европа, и за Beijjing Honhchen Millennium & Art, China (Китай).

887347_780685222014497_1062444646840333332_o

Проф. Милена Моллова
Професор Милена Моллова е концертиращ пианист и педагог с европейска и световна известност, носител на множество награди от най-престижни конкурси. Освен с активна концертна дейност, Милена Моллова е известен камерен изпълнител, осъществил световни и български премиери, много от които посветени на нея. Ръководител на майсторски класове в Европа и по света и член на жури в международни и национални конкурси. Нейни студенти са носители на интернационални награди, както и преподаватели в известни университети в САЩ, Европа и България. Развива активна обществена и благотворителна дейност. Кариерата й на музикант включва премиерни изпълнения на: Кр. Кюркчийски – Първи концерт за пиано и оркестър – запис на плоча, редакция на клавирната партия, многократни концертни изпълнения и Втори концерт за пиано и оркестър – посветен на М. Моллова, световна премиера през март 2003 г.; Димитър Христов – Миниатюри; Хиндемит – Соната № 3; Бела Барток – Соната за пиано; Тодор Стойков – 15 етюда от висша трудност; Шнитке – Соната за цигулка и пиано; С. Барбър – Концерт за пиано и оркестър и Соната и много други. Сред значителните й концерти е Интегрално изпълнение в 9 концерта на 32 сонати на Бетховен, многократно свирени в България и Германия, Фуга Интеграл за две пиана от Стефан Драгостинов, произведение специално посветено на Милена Моллова. Има издадени множество CD и записи в радио и TV в България и Европа. Спечелила е Международен конкурс „Чайковски”, Международен конкурс „Маргарита Лонг – Жак Тибо” – Париж, Награда „Кювелие” – Брюксел, Международен конкурс ARD – Мюнхен, Международен конкурс „Бетховен” – Виена, носител е на „Златно перо” на „Класик FM”. Проф. Милена Моллова е председател на European Piano Teachers Association (EPTA) за България, председател на училищното настоятелство на НМУ „Л. Пипков” – София, учредител и председател на българската секция на организацията „Защита на децата” в България, учредител и дарител на Фондация „П. Владигеров” – Шумен. През 2000 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Шумен”.