Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” е инициатор на Студентски пленер, чието начало бе поставено през 2014 година. Положителният отзвук от събитието затвърди убеждението, че взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци са оставили трайни следи у всички тях. Мястото, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години, е пропито с неговия дух. Това именно провокира преподаватели от Националната художествена академия да поставят началото на студентски проект „В духа на Майстора”. Участниците в пленера ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Официалното откриване на пленера е на 13 юни 2017 г., от 11.00 ч., в къща музей „Владимир Димитров – Майстора” – с. Шишковци, след което участниците ще имат възможност да посетят Художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на град Кюстендил.

На 15 юни, от 19.00 ч., студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма” в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998” – гр. Кюстендил.

На 16 юни, от 18.00 ч., участниците в пленера ще присъстват в Общински драматичен театър на Шести годишен концерт „Mагията на танца”, хореограф Евгений Вучков.

На 17 юни, от 18.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” се представя Музикално-поетична експресия „Девойко мари хубава”.

На 23 юни, от 18.00 ч., в залите на Галерията ще бъде открита изложба с творби на студентите, създадени по време на пленера, който се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.