Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ е инициатор на Студентски пленер „В духа на Майстора” в с. Шишковци, чието начало бе поставено през 2014 година. За шеста поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“.

Официалното откриване на пленера е на 18 юни 2019 г., от 11.00 ч., в къща музей „Владимир Димитров – Майстора“ – с. Шишковци. Участниците в пленера ще имат възможност да посетят Художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на град Кюстендил. 

На 25 юни, от 19.00 ч., студентите ще участват в среща с творчеството на поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – гр. Кюстендил, издателство „Библиотека България“, с участието на дует ”KsAna”.

На 28 юни, от 18.00 ч., в залите на Галерията ще бъде открита изложба с творби на студентите, създадени по време на пленера, който се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.