Когато в Галерията влиза младостта, усещането за празник е още по-осезателно.  За трета поредна година Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” посреща студенти от Художествената академия. Те ще творят в с. Шишковци, което за Майстора е „столицата на рая”, ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”.

Част от културната политика на Галерията е да подпомага изявите на млади артисти. Студентският пленер „В духа на Майстора” дава поле за изява на начинаещи творци и им предоставя възможност да заявят таланта си.

В проекта участват 16 студенти – 7 от специалност „Скулптура” и 9 от специалност „Живопис”. Официалното откриване на пленера е на 14 юни 2016 г. от 11.00 ч. в къща музей „Владимир Димитров – Майстора” – с. Шишковци, след което участниците ще имат възможност да посетят Художествената галерия и да се запознаят със забележителностите на град Кюстендил.

На 17 юни от 19.00 ч. студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма” в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998” – гр. Кюстендил.

На 18 юни от 19.00 ч. участниците в пленера ще присъстват в Общински драматичен театър на фолклорен танцов спектакъл „Mагията на танца” с режисьор и хореограф Евгений Вучков.

На 24 юни от 18.00 ч. в залите на Галерията ще бъде открита изложба с творби на студентите, създадени по време на пленера, и сърдечно ви каним да присъствате на изявата. Събитието съвпада с първия ден от Празника на черешата, който започва в 15.00 ч.

Пленерът се осъществява със съдействието на обществеността и кмета на село Шишковци.