Филип Седефчев получи голямата награда на СБХ на тазгодишното издание на Зонална изложба „Струма“.

Мащабното събитие бе открито в навечерието на празника на св. Апостол и Евангелист Лука, покровител на художниците в галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в гр. Кюстендил  и дава възможност за изява на творци от градовете по поречието на Струма – Перник, Благоевград и Кюстендил. Със свои творби се представиха 240 художници от Югозападна България. Изложени бяха 219 творби, селектирани от жури с председател Станислав Памукчиев от СБХ и членове Силвия Топалова и Сашо Евтимов от Перник, Андрей Севдин от Дупница, Ценка Бакърджиева от Кюстендил и Антон Гошев и Георги Стойчев от Благоевград. Награди за убедително представяне получиха и творците Иван Милушев, Ивайло Попов, Стоимен Марков и Елица Тодорова.

На откриването на изложбата и награждаването на призьорите присъстваха председателят на СБХ Любен Генов, председатели на регионалните представителства на съюза, директори на художествени галерии от региона, художници и почитатели на изобразителното изкуство.

Зонална изложба „Струма“ се организира за трети път след възобновяването й през 2013 г. След Перник и Благоевград тази година домакин бе гр. Кюстендил. Експозицията внася препратка към историята на престижното събитие като представя плакати и материали, съхранени в архивите.

Общата изложба на художниците от Перник, Благоевград и Кюстендил се организира за първи път преди 47 години – през 1968 г. в галерията в града на Майстора. От 1977 г. тя вече носи името Зонална изложба „Струма“. Взема се решение да се организира последователно в трите града по поречието на Струма. До 1986 г. са организирани седем изложби. След няколко поредни прекъсвания традицията бе възобновена преди три години с общите усилия на общините Перник, Благоевград и Кюстендил и на СБХ.

Дългият период от почти петдесет години съществуване на изложбата дава възможност да се проследи самостоятелното развитие на авторите, между които се разчитат вече утвърдени имена на българското изобразително изкуство. Освен  представителността на региона, Зонална изложба „Струма” е показател и за приемствеността на поколенията. Общите изложби винаги са имали за цел да покажат новото и актуалното в художествения живот, новите имена, появили се в него, развитието на вече познатите, без изложбите да бъдат формално представяне на творби от различни автори.

На тазгодишното издание организаторите споделиха идеята в бъдеще проявата да се разшири като в нея се включат и автори от съседна Гърция.

Носителят на голямата награда на Зонална изложба „Струма 2015” Филип Седефчев завършва живопис в Националната художествена академия при проф. Ненко Балкански през 1961 г. Член е на СБХ. Твори в областта на живописта, монументалните изкуства, скулптурата, графичен и пространствен дизайн. Автор е на над 300 реализирани постери, запазени знаци, гербове. Проектирал е и изпълнил над 90 монументални творби – стенопис, гоблен, витраж, пластики от дърво, камък, метал, керамика. Живописта му е определяна като символен балкански „Оп арт”. Той е сред идейните бащи на Международния фестивал на маскарадните игри, провеждан по традиция в Перник още от далечната 1966 г. Автор е на запазения знак, на първия плакат, както и на дизайна на повечето от изданията на фестивала. В творчерството си черпи вдъхновение от кукерските и сурвакарските традиции.

Художникът график и илюстратор Иван Милушев завършва художествена гимназия в София, а след това НХА, специалност „Илюстрация” при проф. Румен Скорчев. Член е на СБХ от 1985 г. Работи в областта на фигуративната живопис. Взема участие в множество общи изложби в страната, сред които е и Биенале на графиката – Варна през 1983 г., 1985 г. и 1987 г. Реализира десетки самостоятелни изложби, експонирани в Германия, Франция, Италия, Англия, Македония и България. Представителните изложби, в които е участвал със свои платна, са показвани в Унгария, Полша, Русия, Чехия, Сирия и Ливан.

През 2011 г. е удостоен с диплом от Кеймбридж за цялостно творчество и принос в развитието на художественото изкуство. В тазгодишното издание на Зонална изложба „Струма” бе отличен с Награда за убедително авторско представяне.

Негови творби обогатяват фондовете на Националната художествена галерия, на колекция Лудвиг и Майер – Германия и на Вашингтонската конгресна библиотека – САЩ.

Работите му могат да бъдат видени в различни вестници и книги, сред които са и графичните илюстрации по класически произведения като „Кентърбърийски разкази” на Чосър и „Декамерон” на Бокачо.

Иван Милушев е бил председател на Съюза на българските художници в Благоевград и на дружество „Македония арт“. Понастоящем е директор на Градската художествена галерия в Благоевград.

Доц. Ивайло Попов получи награда за убедително авторско представяне. Той завършва НХА през 1970 г., специалност „Живопис” при проф. П. Панайотов и проф. Игн. Игнатов. От 1972 г. е преподавател по живопис, съвременно изкуство и композиция в Педагогически колеж – Дупница, а през 1986 г. завършва специализация в Художествената академия в Петербург, Русия. От 1993 г. е хоноруван преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Член е на СБХ, секция „Живопис”, както и на Представителството на СБХ – Кюстендил. Като председател на Сдружение на художниците в Дупница той е основният инициатор за провеждането на националната изложба „Идентичности”.

Участва в множество групови и самостоятелни изложби в страната и чужбина; кураторски проекти за съвременно изкуство, акции и пленери в Париж, София, Дупница и др. Носител е на множество награди за живопис. Негови творби са притежание на художествени галерии и колекции в страната и чужбина, училища и организации в различни градове на страната, както и частни колекционери в чужбина.

С Награда за убедително авторско представяне е удостоен Стоимен Марков. Той е роден в Бургас през 1932 г., но корените му са от село Ребро, община Брезник.

През 1956 г. завършва Националната музикална академия, специалност „Виолончело”. През 1968 г. завършва скулптура в НХА. Работил е като оркестрант в Държавен ансамбъл за народни песни и танци (1956- 1964); Народен оркестър при Радио София (1968 – 1972); Бургаски симфоничен оркестър (1972 – 1976) и други. От 1976 до 1982 г. е скулптор-изпълнител в Централен куклен театър – София. От 1983 г. е скулптор на свободна практика.

Живял е в Бургас и София. Дълго време (18 години) ателието му е било в село Бистрица, където сътворява десетки скулптури от дърво и камък. Участвал е във Втори международен симпозиум по скулптура – Бургас (1973). Показвал е свои творби в Бистрица (2000), галерия „Максим” (2004) и в галерията на СБХ (2015), в която излага свои пластики, големи дървени скулптури, живописни платна и рисунки. През 2014 г. той участва в кураторския проект на секция „Живопис” към СБХ – „Неразказаната абстракция”, с две платна, които разкриват и друга страна на неговия талант – тази на художник абстракционист.

„Рисувани скулптури” е първата му изложба в Брезник, като представените творби художникът дарява на Община Брезник. Изложбата е експонирана във фоайето на Читалище „Просвещение 1870”. Обявен е за почетен гражданин на град Брезник.

Награда за убедително авторско представяне получава и Елица Тодорова. Тя завършва НХА, специалност „Живопис” при проф. Дечко Узунов. Свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа. Художник със свой творчески почерк, майстор на маслената живопис и акварела. От 1965 до 1989 г. е творчески секретар на Окръжната група на СБХ.

Организира няколко самостоятелни изложби и участва в редица общи регионални и местни изложби. Нейни творби са били част и от експозиции на СБХ в Австрия, Холандия, Полша, Турция, Русия, Белгия.  При предишно участие в Зонална изложба „Струма”, през 1977 г., става носител на Голямата награда. Нейни творби са притежание на НХГ, много галерии в страната и художествени музеи в Полша, Унгария, Югославия; частни колекции в България, Холандия, Канада и др. Носител на орден „Кирил и Методий” първа степен. Почетен гражданин на гр. Кюстендил.

 

Снимки: http://tok.bg/