На 15 август 2015 г. (събота), от 11.30 ч., в зала „Стоян Венев” на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, художникът Иван Пенев ще представи своята юбилейна изложба.
Авторът, едно от емблематичните имена на гилдията съвременни кюстендилски художници, ще включи в изложбата около 70 творби, отразяващи най-характерното в творческите му търсения през годините.
В духа на неповторимото си артистично присъствие пред кюстендилската публика той е запазил най-новите си творби за традиционната изложба „Приятели”, случваща се ежегодно през месец септември в същата зала на Галерията.
Иван Пенев е роден на 13 август 1945 г. в град Кюстендил. Завършва Художествената академия през 1974 г., специалност „Декоративно-монументална живопис” при проф. Георги Богданов. От 1975 до 1977 г. работи като реставратор в ХГ – Кюстендил. Дългогодишен уредник и гл. уредник в Галерията.
Работи в областта на монументално-декоративните изкуства, живописта и приложната графика. Организирал е повече от тридесет самостоятелни изложби. Участвал е в множество колективни изложби в България и в чужбина. Негови произведения могат да се видят по фасадите и интериора на емблематични за Кюстендил сгради. Творби на Иван Пенев са притежание на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, галерии и частни колекции в страната, както и такива в Австрия, Франция, Германия, Перу, Кипър, САЩ, Македония, Швейцария, Англия и др.