А

AЛЕКСАНДЪР АНГЕЛОВ

е роден на 27 февруари 1944 г. в град Кюстендил и е пето поколение продължител на стар кюстендилски род. Учи в Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и в Политехническа гимназия „Димитър Каляшки“ в родния си град. Още от детските години интересите му са съсредоточени в две области – рисуването и спорта. Положително влияние за това има дружбата му с неговите приятели от ученическите години, бъдещите художници – Иван Пенев, Кирил Гогов, Георги Велинов – Гопи, както и ценните напътствия на галериста Недко Каблешков.

В периода 1964 – 1965 г. работи като художник в Обувен завод „Ильо войвода“, град Кюстендил. През 1965 г. любовта към спорта надделява. Кандидатства и е приет във Висшия институт за физкултура и спорт в София. Завършва го през 1969 г. със специалност „Гимнастика – профил акробатика“ и учител по физическо възпитание.

В продължение на 37 години работи в областта на спорта и туризма, като завеждащ сектор и заместник председател по учебно-спортната работа в системата на Българската федерация по физкултура и спорт за град Кюстендил и окръга. 

През 70-те и 80-те години работата му е свързана с районирането и развитието на спортовете в града и окръга, както и с построяването и утвърждаването на Националната спортна база „Осогово“. От 1996 г. до пенсионирането си през 2007 г. е ръководител на Отдел  „Здравеопазване, спорт и младежки дейности“ и първият управител на Общинска фирма „Спортни имоти и прояви“ към Община Кюстендил.

Осъществил е една своя самостоятелна изложба през 1990 г. в Клуба на културните дейци в Кюстендил и една съвместна изложба в Градска художествена галерия „Васил Крапчански“ в град Сапарева баня.

Редовен участник е в организираните от Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ общи изложби на кюстендилските художници, както и в Зонална изложба „Струма“. 

Работи в областта на акварела – пейзажи, натюрморти и портрети.

Негови творби са притежание на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, град Кюстендил, частни любители и колекционери.