текст: Райка Добрева
1253980336539ffd2719efc
Изложба живопис на тема „Импровизации” на Любен Генов бе открита в миналия петък в Художествената галерия „Владимир Димитров- Майстора”. Тя бе представена от проф. Десислава Минчева. Сред гостите на откриването бе и зам.-кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.
Директорът на галерията Валентин Господинов обобщи, че това е предпоследната изложба от сезона, предшестващ лятото, и че все повече творци от столицата представят свои творби тук, с което расте престижът на културната институция.
Авторът Любен Генов, председател на Съюза на българските художници, сподели че поканата да гостува тук със своя изложба е била отправена към него още м.г., но тогава не е успял да се подготви. Той благодари на домакините и на всички, които са уважили културното събитие с присъствието си и изтъкна, че кюстендилската галерия е една от най-хубавата в страната.
Любен Генов е деликатен и изключително сетивен живописец, който признава, че е омагьосан от неръкотворното величие на природата. Според изкуствоведи, живописта на Любен Генов не е провокация, не е и

предизвикателство. Тя не се стреми да изненадва, нито да шокира с преднамерена показност. Тя е хармонично движение, цветно преливане, игра на светлина и звуци, игра със сетивата… Думата вода е като код, ключ към творчеството му. Тя присъства неизменно в платната му като приливна вълна, като воден прах, като сноп светлина, докоснал езерна повърхност… Картините му – експресивно-абстрактни като визия, импресивни като излъчване, са етапи от процеса на освобождаване, пречистване, вглъбяване, неуловимо стапяне на границите между вътрешния свят и света отвън.
Любен Генов е роден на 18 ноември 1966 г. в Оряхово. През 1996 г. се дипломира в Частната художествена академия „Жул Паскин” – София. От 2001 г. е приет за член на Съюза на българските художници. През 2002 г . специализира в “Cite international des Arts” в Париж, Франция. От 2008 до 2011 г. е член на Управителния съвет и завеждащ изложбената дейност на СБХ. Носител е на първа награда от Националния конкурс по живопис на тема „Българската духовна и материална култура – нашата идентичност по пътя към Европа” (2001 г.) и Почетен диплом от „Биенале на малките форми” – гр. Плевен (2004 г.). От 2011 г. е председател на СБХ. Негови творби са притежание на частни колекции във Франция, Англия, САЩ, Унгария и др.