Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора” ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари, от 12.00 ч., в Художествената галерия в град Кюстендил, носеща името на големия художник.
Жури в състав: Любен Генов – председател, и членове: проф. Десислава Минчева, Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Красимир Линков, Надежда Кутева, Мария Василева, проф. Николай Майсторов, Стоил Мирчев, представители на община Кюстендил – Валентин Господинов, на Министерство на културата – Десислава Дикова и на КК на СБХ – Румен Рачев, прегледа предложенията и номинира следните автори: Василка Монева, Мария Столарова, Станислав Памукчиев и Чавдар Петров.
На 1 февруари 2016 г. по време на церемонията по връчването на наградата в Художествената галерия в град Кюстендил ще стане известно и името на победителя. Той ще получи статуетка, диплом, 5000 лв. от община Кюстендил и 2000 лв. от Министерство на културата. Статуетката е изработена от скулптора Кирил Матеев след спечелен конкурс за пластика за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.
Събитието ще бъде придружено с чествания на 134-ата годишнина от рождението на големия художник: изложба на миналогодишния носител на наградата – Ивайло Мирчев; годишната изложба на кюстендилските художници; организирано посещение на къща музей „Владимир Димитров – Майстора” в с. Шишковци. Гостите ще могат да видят и обновената постоянна експозиция на галерията, както и по-рядко показвани творби на Майстора – подготвителни рисунки. Ще присъстват носители на отличието от предишни години, ръководството на Съюза на българските художници, община Кюстендил и представители на Министерство на културата.
*
Престижната награда е възстановена през 2012 година след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са Илия Петров, Калина Тасева, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Стоян Сотиров, Генко Генков, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Вера Недкова, Атанас Яранов, Веса Василева, Емил Стойчев, Милко Божков и други.