Подетата през 2014 г. инициатива за провеждане на пленер с отличилите се студенти от катедри „Живопис” и „Скулптура” към Националната художествена академия има всички предпоставки да се превърне в традиция. Причината за това е фактът, че за втора година с. Шишковци и неговите жители отварят домовете и сърцата си, за да приемат младите таланти за провеждането на тазгодишния студентски проект „В духа на Майстора”.
Интересно е обаче как започва всичко! При едно от посещенията си в къщата музей на Майстора настоящият директор на Художествена галерия Валентин Господинов разговоря с кмета на село Шишковци за обезлюдения някогашен културен център – селото, на което Майстора посвещава значителна част от живота си, мястото, на което сякаш творецът оставя частица от себе си. Те обсъждат възможността да се превърне в средище за неговите последователи, избрали също като него да обвържат живота си трайно с изкуството. За всичко това се заговаря по-сериозно няколко месеца по-късно по време на честването на годишнината от рождението на Майстора и тържествена церемония по връчването на Националната награда за живопис, на която присъстват и преподаватели от НХА. Идеята се превръща в реалност през юни 2014 г., а само година по-късно пленерът набира все по-голяма популярност и привлича все повече желаещи да станат част от проекта.
В периода от 12 до 26 юни 2015 г. 18 студенти от катедрите „Скулптура” и „Живопис” в НХА и техните преподаватели ще реализират творческите си идеи и ще черпят вдъхновение от красивите кътчета на Кюстендилския край, които години наред са били неразделна част от живота и творчеството на Майстора.
Организаторите на събитието са предвидили интересни прояви по време на престоя на младежите. На 13 юни те посетиха Художествената галерия и други забележителности с историческо значение в Кюстендил, а на 15 юни в с. Шишковци, пред къщата музей „Владимир Димитров – Майстора” се състоя откриването на пленера. На него студентите приеха пожеланията за творчески успехи от страна на директора на Художествената галерия. „На вас се пада честта да затвърдите това, което успяхме да направим с вашите колеги в предното издание на пленера. Познавайки ви, аз не се съмнявам, че вие ще надградите това, което се случи миналата година. Интересът към вас става все по-голям и по-голям, тръгват все повече нови и градивни инициативи”, заяви Господинов.
Сред присъстващите официални лица на събитието беше и кметът на Кюстендил Петър Паунов, който също изрази своите положителни емоции по отношение на пленера: „Младите хора внасят едно особено настроение, а младите творци действително придават един особен заряд на всяко място. Духът на Майстора и на неговите наследници със сигурност съм убеден, че ще обогати и вас. Очаквам да си тръгнете по-щастливи от тук и да се връщате, защото тези прекрасни хора от Шишковци действително дават сърцата си за това да има хора като вас и творци за цяла България”.
Своето задоволство от проявата изрази и Климент Терзийски. „Благодаря на тези деца, на тези живописци и скулптори, защото вече два дни сме заедно и аз съм възхитен от тяхното поведение, възхитен съм от техния дух и вярвам, че ние ще утвърдим, заедно с тях, Шишковци като една столица на културата в общината. Вярвам, че те ще станат като Владимир Димитров – Майстора – известни художници”, каза на свой ред кметът на селото.
Като част от програмата на проекта е включено и участие на студентите в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма” в с. Шишковци, което ще се състои на 19 юни, от 19.00 ч. Организатор – Народно читалище „Асклепион 1998” – Кюстендил.
На 26 юни, от 18.30 ч., ще бъде поставен и финалният щрих в двуседмичния творчески процес с откриването на изложба на студентските работи, които ще бъдат показани в залите на ХГ „Владимир Димитров – Майстора”. И тази година за гостите от София е подсигурен транспорт от директора на фирма „АртЕкспрес” Николай Николчев.

Кристина Иванова-Райчева