Юбилейна изложба живопис „Усещане” на кюстендилския художник Николай Тихолов се открива на 29 март 2018 г., от 17.30 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”. 

Ето какво споделя авторът: „Моето усещане за живота, за природата, за света, за цветовете, за формите, за детайлите… Как се научих през изминалите 50 години да пречупвам света през сетивата, през мирогледа, през личността си и като добавих техниката, която е плод на авторско търсене, се оформи моето УСЕЩАНЕ”.

Николай Тихолов е роден в гр. Кюстендил през 1968 г. Завърша Средно художествено училище по приложни изкуства в гр. София (1987) и Педагогически колеж по изобразително изкуство в гр. Дупница (1991). Притежава майсторско свидетелство по иконопис и керамика от Националната занаятчийска камара (2003). Работи в областта на приложното изкуство. Рисува копия на известни български икони, но създава и авторски, като най-малката миниатюра е с размери 1 см х 1 см. Изографисва параклиси и църкви. Представя икони, живопис, керамика, стъклопис, текстилен колаж на общи и авторски изложби, но е познат най-вече с дървените рисувани яйца с икони. Носител е на наградата „Сувенир на Варна” през 2001 г. от „Панаир на занаятите”. Има множество участия в изложби в страната и чужбина, както и в международните живописни пленери „Следовници на Майстора” и „Срещи”. От 2006 г. участва в общите изложби на кюстендилските художници.